środa, 11 kwietnia 2012

Zupa kminkowa


  A co powiecie na zupę kminkową? Jedliście już taką? Dla mnie rewelacja. Dla niektórych mocno rozluźniająca ;) Wystarczy, że macie bulion i zupa będzie gotowa w 10 minut. Ja miałam zamrożony tłuściutki bulion z mięsa kurczaka, z kawałkami pietruchy i batatów. Słodki batat dopełnił całości. Zupa była treściwa i bogatsza w smaku, z lekko słodkawą nutą. Możecie wykorzystać też zwykły bulion na włoszczyźnie, kładąc nacisk na większą ilość marchewki. Do zupy podałam pizzę z ziemniakami i rozmarynem.


Zupa kminkowa
Składniki na 4 porcje:
1 litr mocno esencjonalnego bulionu
250 ml śmietany 12%
2 łyżeczki kminku w ziarenkach
1 łyżka mąki

Bulion rozrzedzić z wodą. Dodać kminek. Zagotować. Śmietankę rozrobić z mąką. Zahartować gorącym bulionem. Dodać do zupy. Zagotować i od razu zestawić z ognia. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Zupa wygląda ładnie, choć kminek nie jest moim ulubionym jedzeniem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kminek uwielbiam :) Do kapusty, do pieczonych ziemniaków i od teraz do tej zupy w duużych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń