piątek, 14 stycznia 2011

Łosoś w śmietanie

Potrawa zarówno na co dzień jak i od święta. U mnie gościła na Wigilijnym Stole, ale ponieważ przygotowuje się ją błyskawicznie, przyrządzamy ją na obiadki. Delikatny smak, aromat roznoszący się po całym domu, smaczne i sycące danie.

Łosoś w śmietanie

Składniki na 2 porcje:
4 mrożone kostki z łososia lub jeden większy filet
300 ml śmietany 30%
pęczek koperku
masło do wysmarowania formy
pół cytryny
pieprz, sól

Rybę lekko rozmrażamy. Jeśli mamy filet, myjemy i kroimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Śmietanę lekko solimy, mieszamy z posiekanym koperkiem i wykładamy na łososia. Naczynie przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min. Smacznego!

2 komentarze: