niedziela, 20 marca 2011

Surówka z czerwonej kapusty

Udało mi się wyczarować przepis, aby dobrze doprawić surówkę z czerwonej kapusty. Taka surówka będzie idealnie pasować do pieczonego kurczaka, bitek, czy pieczeni. Przepis jest banalny, sęk tkwi jedynie w dobraniu składników do sosu.

Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
1 malutka główka czerwonej kapusty
łyżka majonezu
łyżka chrzanu
2 łyżki octu winnego ze śliwek
pieprz, sól
4 łyżki słodkiej śmietany
pół łyżeczki cukru


Kapustę drobno siekamy. Wszystkie pozostałe składniki mieszamy energicznie w zamkniętym słoiczku i łączymy z kapustą. Smaczności!


2 komentarze:

  1. czerwona kapusta była moją zmorą w przedszkolu. od tamtej pory się z nią nie mierzyłam już. ciekawa jestem czy po takim czasie by mi posmakowała?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko, do niektórych rzeczy się poprostu nie da przekonać, bo zostaną traumą na całe życie :) Ja od malucha nie tknę surowego jabłka. Ale do do zapiekanych w szarlotce i soku jabłkowego już się dałam namówić :)

    OdpowiedzUsuń